PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala București
Dragi colegi,
Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali sunt expuși frecvent la diverși factori de stres, pentru care în regim obișnuit, au dezvoltat strategii de gestionare.
Cu toate acestea, situația de urgență, cauzată de răspândirea noului tip de coronavirus, accentuează nevoia de mobilizare pe termen lung a tuturor resurselor fizice si psihice, astfel încât strategiile obișnuite ale persoanei de a face față stresului profesional pot fi insuficiente.
De aceea Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala București, a decis organizarea și lansarea Serviciului de suport și consiliere psihologică telefonică și on line - Psiho Assist, începând cu data de 06.05.2020.
Printre factorii de stres (fizic și psihic) identificați se numără:
- lucrul în ture, însoțit în anumite cazuri de carantinarea alternativă a personalului
- pauzele insuficiente, dacă nu chiar lipsa acestora,
- limitările materiale,
- limitări specifice cauzate de echipamentul de protecție împotriva coronavirusului (supraîncălzire, deshidratare, epuizare),
- frustrări care trebuie tolerate o perioadă îndelungată
- expunerea continuă la suferința pacienților (trauma vicariantă) și chiar moartea acestora
- lucrul contra-timp,
- nevoia de menține o vigilență ridicată în ceea ce privește protocolul de igienizare,
- presiunea privind respectarea strictă a procedurilor de lucru
- sentimentul de vulnerabilitate personală, prin expunerea la surse de infectare, uneori cu măsuri de protejare minime, cuplat cu neîncrederea în pacienți, care pot ascunde uneori informații importante
- izolarea de lungă durată de familie (staționarea la hotel)
Iar problemele de ordin psihologic cu care asistenții medicali și moașele se pot confrunta sunt:
- anxietate crescută
- somatizări și atacuri de panică
- depresie
- iritabilitate și impulsivitate
- tulburări de stress posttraumatic
- traumă vicariantă
- abuz de substanțe
Ce facem în cadrul acestui proiect?
Psiho-Assist, serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București presupune mai multe tipuri de activități:
-
Suportul psihologic telefonic prin apelarea numerelor de telefon puse la dispoziție în orarul afișat mai jos:
Orar pentru suportul psihologic telefonic
ZI/INTERVAL ORAR/ NR. TELEFON 09.00-12.00 12.00-15.00 15.00-18.00 18.00-21.00 LUNI 0784.255.046 0784.255.040 0784.255.051 0784.255.052 MARȚI 0784.255.046 0784.255.040 0784.255.051 0784.255.052 MIERCURI 0784.255.046 0784.255.040 0784.255.052 0784.255.051 JOI 0784.255.046 0784.255.040 0784.255.051 0784.255.052 VINERI 0784.255.046 0784.255.040 0784.255.051 0784.255.052 - Suportul psihologic online prin adresa de e-mail psihoassist@oammrbuc.ro la care puteți scrie oricând despre problemele dumeavoastră, iar specialiștii noștri vă vor răspunde în cel mai scurt timp.
- Activitate de psiho-educație, prin intermediul unor articole de informare săptămânale, publicate în revista on-line a filialei București eAsistent.ro
- Activitate de cercetare utilizând chestionare care vor putea fi completate online, în scopul identificării nevoilor de formare profesională și dezvoltare personală pentru asistenți medicali și moașe.
Cine sunt specialiștii din cadrul echipei?
În spatele telefoanelor se află oameni dedicați profesiei lor, care au investit cu determinare în dezvoltarea profesională și personală proprie pentru a putea fi de ajutor altor persoane. Echipa de lucru este formată din 4 psihologi cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România, cu formare în consiliere psihologică, psihoterapie sau psihologie clinică.
Diana Amza, psiholog, coordonator al echipei
Psihoterapeut specialist autonom, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, activă de 12 ani în domeniul sănătății mintale și pasionată de terapia prin mijloace expresiv-creative. Mă orientez spre rezolvarea problemelor cu respect, compasiune și mai ales încredere în resursele interioare ale omului. Coordonator? Mai degrabă om de echipă, dornic să creioneze structura și direcția - de funcționare practică și emoțională - pentru ca fiecare să se dezvolte oferind ce are mai bun.
Irina Sauca, psiholog
Psihoterapeut/ psiholog clinician specialist autonom, cu o experiență de peste 10 ani în lucru CU și PENTRU oameni, dar și cu mine personal, mă declar o susținătoare pasionată a ideii că "acolo unde apar probleme, se ivesc întotdeauna și soluții". Studiul mai multor orientări terapeutice și experiența mi-au oferit posibilitatea observării și intervenției asupra aspectelor subtile ale ființei umane manifestate în situațiile concrete de viață.
Elena Pană, psiholog
Psiholog clinician și psihoterapeut de orientare cognitiv-comportamentală, cu experiență de peste 15 ani în domeniul sănătății mentale. Fiecare demers terapeutic este o experiență unică, ne poartă prin emoții și gânduri dificil de tolerat, ne provoacă limitele și ne oferă, în același timp, posibilitatea de a descoperi și aduce la lumină atât resursele cât si dorințele personale. Când suntem însoțiți cu răbdare, blândețe, atitudine nonevaluativă, suportivă, acest demers poate deveni o călătorie asumată cu o destinație care ne oferă bucuria și motivația de a trăi.
Elvira Teodorescu, psiholog
Psiholog clinician și psihoterapeut cognitiv-comportamental, cu o experiență vastă, înclinată în permanență către nevoile și problemele semenilor. Nefiind străină de activitatea pe care membrii personalului medical din linia întai o desfășoară în spitale și am o capacitate ridicată de a empatiza cu aceștia. Cu sprijin și suport psihologic se poate ajunge la o stare de spirit pozitivă și constructivă, și la concluzia că pentru orice problemă există minim de două soluții.
Mulțumim doamnei Mirela Mustață - Redactor executiv al Revistei eAsistent.ro și domnului Dr. Psihiatru Florian Koleci care au răspuns solicitării și s-au alăturat echipei de conducere a OAMGMAMR Filiala București, în conturarea acestui proiect, acordând consiliere de specialitate și suport pentru selectarea echipei de specialiști, stabilirea activităților și stabilirea modalităților de intervenție psihologică.
Prin intermediul acestui proiect, ne dorim să acordăm un sprijin concret asistenților medicali și moașelor, pentru a trece cu bine peste această perioadă atipică și solicitantă căreia trebuie să îi facem față cu toții.
Conducerea Filialei București a OAMGMAMR