Scrisoare deschisa

Asistam in ultimele zile la o campanie in mediul on-line declansata de Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania, sub pretextul apararii dreptului asistentilor medicali absolventi de postliceala la echivalarea studiilor.


Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania se erijeaza in aparatorul acestor drepturi si se arata implicat in aceasta problema oferind, conform textului petitiei "argumente juridice", care in realitate nu se regasesc textual, si pune la dispozitia asistentilor medicali interesati, informatii cu privire la initiativa legislativa de modificare a Legii nr.1/2011, din care nu reiese in nici un fel implicarea acestui sindicat.


In realitate, plenul Senatului a aprobat trimiterea propunerii legislative la Camera Deputatilor ca prima Camera sesizata, http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=19718 iar articolul propus spre modificare are urmatorul format: "In invatamantul superior din domeniul medical, universitatile, in baza autonomiei universitare, pot recunoaste, pe baza conditiilor stabilite de Senatul universitatii, creditele de studii transferabile obtinute in invatamantul postliceal sanitar."


Consideram ca transmiterea, in numele mai multor asistenti medicali din toate specialitatile, chiar si elevi ai scolilor postliceale sanitare, de la o singura adresa de mail, a unei petitii prin care solicita OAMGMAMR acordarea unor drepturi, asa cum sunt descrise mai jos, reprezinta o forma mascata de instigare :


1. Recunoasterea creditelor dobandite in invatamantul postliceal;
2. Recunoasterea competentelor dobandite prin alte tipuri de formare, in urma experientei profesionale si informal ale asistentelor medicale absolvente de postliceala;
3. Dreptul asistentelor medicale absolvente de postliceala de a-si completa studiile, respectiv competentele, prin intermediul unui program universitar de formare.
4. Introducerea Echivalarii in Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020 si finantare formarii necesare completarii studiilor/competentelor prin intermediul fondurilor europene sau de la bugetul de stat.
5. Introducerea "echivalarii salariale" a asistentelor medicale absolvente de postliceala cu asistentele medicale absolvente de studii superioare pentru o perioada de gratie de 5 ani/Eliminarea rupturii dintre salarizarea asistentelor medicale absolvente de postliceala si asistentele medicale absolvente de facultate, conform documentelor deja transmise catre institutia dvs.


Ii informam pe colegii care au elaborat textul petitiei ca solicitarile sunt gresit indreptate, intrucat OAMGMAMR nu are competente in formarea de baza, recunoasterea creditelor din formarea de baza, salarizarea personalului medical, iar activitatile organizatiei profesionale sunt prevazute in OUG 144/2008, aprobata prin Legea 53/2014 cu modificarile si completarile ulterioare .


Implicarea si demersurile organizatiei profesionale in acest domeniu au fost publicate, incepand cu data de 14 septembrie 2016 http://www.oamr.ro/informare-cu-privire-la-demersurile-oamgmamr-privind-echivalarea-studiilor/.


OAMGMAMR a fost de asemenea, implicat in Proiectul "Cadru metodologic privind recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre asistentii medicali care nu au urmat studii universitare de licenta", al carui beneficiar a fost Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice. Obiectivul general al proiectului a constat in elaborarea unui cadru metodologic privind recunoasterea si echivalarea competentelor profesionale dobandite formal, nonformal sau informal de catre asistentii medicali care nu au urmat programe de studii universitare de licenta. http://echivalarestudiiasistenti.ro/index.php/cadru-metodologic


Viziunea OAMGMAMR este "sa fim un organism de reglementare si reprezentare eficient si credibil, care actioneaza in acord cu principiile excelentei si care este continuu adaptat dinamicii schimbarilor societatii" si misiunea OAMGMAMR este "sustinerea unei culturi a calitatii in cadrul organizatiei, care sa duca la imbunatatirea continua a calitatii practicii si competentei profesionistilor, pentru a asigura dreptul pacientilor la sanatate", de aceea invitam organizatiile interesate de sustinerea drepturilor asistentilor medicali sa desfasoare actiuni bazate pe parteneriate oneste, in care sa se actioneze si sa se recunoasca in mod echitabil activitatile desfasurate in beneficiul membrilor.


In cazul desfasurarii unor actiuni in nume propriu, asa cum este declarata a fi actiunea Federatiei "Solidaritatea Sanitara" din Romania, pentru ca rezultatele sa le fie recunoscute ca atare, le recomandam ca acestea sa fie realizate fara a impune altor organizatii demersuri de implementare, sustinere publica si confirmare.


Organizatia noastra nu sustine si nu incurajeaza actiuni sub forma de ultimatumuri, agresive, bazate, in realitate, pe informatii incorecte si incomplete.Biroul Executiv al
OAMGMAMR