Modalități de a gestiona stresul
Stresul și suprasolicitarea își fac simțită prezența din ce în ce mai des în viața noastră în ultimii ani și, în contextul actual al pandemiei, putem spune că este o adevărată provocare de a ne adapta și face față tuturor schimbărilor și incertitudinii.
O primă modalitate simplă, din seria pe care ne propunem să v-o prezentăm, de a ne deconecta și de a reuși să ieșim din starea de stres este practicarea respirației abdominale.
Este cunoscut faptul că, atunci când suntem foarte preocupați, neliniștiți, speriați sau avem un atac de panică, ritmul nostru de respirație se schimbă, devenind alert și superficial. Acest fel de a respira, la nivelul pieptului, este numit respirație toracică și poate duce la creșterea frecvenței cardiace, amețeli, tensiune musculară și alte senzații fizice neplăcute.
Prin schimbarea ritmului și modului în care respirăm, putem reduce intensitatea simptomelor și să ne calmăm. Acest fel de a respira se numește respirație abdominală sau diafragmatică.
Dacă respirăm corect, abdomenul ar trebui să se extindă și să se contracte (să se umfle și să se dezumfle) cu fiecare respirație. Este deosebit de important să fim conștienți de aceste diferențe în perioadele stresante și anxioase, când este mai probabil să respirăm la nivelul toracelui.
Așadar, când aveți câteva minute disponibile sau data viitoare când vă simțiți neliniștiți, apăsați, anxioși, încercați această tehnică simplă de relaxare:
- În picioare sau întinși pe o canapea confortabilă, cu fața în sus, puneți mâna dreaptă pe piept și mâna stângă pe abdomen. Închideți ochii, dacă vă simțiți confortabil.
- Îndreptați-vă atenția asupra felului în care respirați. Doar observați pentru început. Este o respirație scurtă, la nivelul pieptului sau este o respirație lentă, profundă, la nivel abdominal?
- Observați poziția umerilor și, dacă este nevoie, lăsați-i în jos. Inspirați lent și profund prin nas. Observați cum abdomenul se umflă și mâna se ridică, iar pieptul se mișcă foarte puțin.
- Expirați încet. În timp ce aerul iese, simțiți cum mâna de pe abdomen urmează mișcarea acestuia în timp ce se destinde.
- Inspirați lent și profund prin nas. În timp ce observați cum abdomenul se umflă și mâna se ridică, imaginați-vă cum, cu fiecare inspirație, corpul se calmează și relaxează.
- Expirați încet. În timp ce observați cum mâna de pe abdomen urmează mișcarea acestuia pe măsură ce se destinde, imaginați-vă cum, cu fiecare expirație vă eliberați de stres și tensiune și deveniți din ce în ce mai relaxat.
- Repetați acest exercițiu timp de 3 -5 minute.
Exersați zilnic sau ori de câte ori este nevoie.
Dacă vă este dificil să faceți acest exercițiu sau simțiți o neliniște crescândă, opriți-vă deocamdată.
Încercați din nou într-o altă zi, crescând treptat timpul.
Neliniștea poate fi cauzată de focalizarea atenției pe respirație sau, este posibil doar să aveți nevoie de mai
multă practică.
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere accesați PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!