Mindfulness-ul – arta de a trăi aici și acum
Conceptul de mindfulness este tot mai prezent în cultura occidentală, cu aplicații practice în viața uneori prea activă mental și prea neliniștită a omului prins într-o aglomerație de datorii, task-uri, speranțe, obiective, dorințe, griji și amintiri.
Inițial, mindfulness-ul a pornit călătoria sa în lumea largă din sânul tradițiilor buddhiste, fiind văzut nu doar ca o practică ci și o perspectivă asupra vieții, una în care trecutul, prezentul și viitorul sunt doar momente în timp care vin și trec, sub amprenta senzațiilor resimțite și a fenomenelor mentale. Deși meditația autentică, tipică mindfulness-ului, rămâne apanajul culturii orientale, în cea occidentală se practică de cele mai multe ori varianta "la îndemână", scurtă și practică, orientată mai degrabă către obținerea unui echilibru interior decât atingerea unor aspirații spirituale, fapt favorizat de diferențele culturale și religioase. Fără a fi o practică religioasă în sine, mindfulness-ul potențează experiențele spirituale, atunci când este corelat cu practicile speficice culturii de care persoana aparține, în mare parte datorită concentrării asupra prezentului.
A fi mindful – a fi prezent în aici și acum – reprezintă concentrarea atenției asupra momentului prezent, asupra senzațiilor curente, emoțiilor și gândurilor, fără a le controla, a le respinge sau a te lăsa purtat de ele, exersând o atitudine de observare și acceptare a ceea ce este în tine sau în afara ta. A fi prezent este legat deseori de anumite exerciții scurte, care echilibrează emoțional, liniștesc și energizează. Însă pentru a fi prezent în viața de zi cu zi, nu este nevoie de tehnici speciale, deoarece fiecare posedă instrumentul necesar acestei practici: atenția. Poți fi mindful la locul de muncă, în contact cu tine și cu ceilalți, precum poți fi mindful acasă, în timp ce gătești sau învelești copilul - atent la senzații, atent la detalii, atent la momentul prezent, fără a-l judeca, fără a te ancora în el, lăsându-l să treacă într-o curgere continuă.
Iată mai jos câteva beneficii ale mindfulness-ului:
- Reducerea nivelului de stres
- Energizare – scăderea nivelului de oboseală
- Ameliorarea anxietății și depresiei
- Creșterea productivității
- Prevenirea burnout-ului
- Creșterea abilității de concentrare a atenției
- Creșterea abilităților de procesare senzorială
- Reglare emoțională generală și abordarea unor strategii de coping activ
Cum poți practica o stare de spirit prezentă aici și acum? Poți începe prin a te conecta la simțurile tale. Gustă un fruct și fii atent la variații, textură, modificări ale gustului. Ascultă liniștea, privește norii, miroase o floare sau un parfun preferat, fii atent la detalii atunci când mergi pe stradă, sau când asculți pe cineva vorbind. Pentru liniștire, practică respirația conștientă – doar urmărind cu atenția ritmul, senzațiile, mișcările, fără a inverveni asupra ei și fără a te judeca dacă atenția zboară în alte direcții. Revino ușor la momentul prezent ori de câte ori observi că gândurile se îndreaptă către viitor sau trecut. Un minut de mindfulness te poate stabiliza în situații intense emoțional, punându-te în contact cu tine și activând resursele tale de a face față.
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!