Mindfulness-ul și imunitatea
Beneficiile mindfulness-ului sunt de obicei măsurate prin instrumente care au la bază auto-raportarea, dar studiul obiectiv al eficienței sale a început să prindă avânt, deși este abia la început și multe aspecte privind conexiunea dintre această practică și imunitate rămân încă de studiat.
O meta-analiză a 21 de cercetări relevante în acest domeniu a abordat și analizat rezultatele selectând cinci tipuri de efecte posibile ale meditației de tip mindful, și anume asupra: proteinelor inflamatoare, expresiei genelor, numărului de celule imunitare, îmbătrânirii celulelor imunitare și răspunsului imunitar prin producerea de anticorpi (Black, D. S., & Slavich, G. M. (2016)). În cadrul cercetărilor, participanții au practicat câte o ședință săptămânală de meditație de tip mindful, pentru 6-10 săptămâni, fiind colectate mostre de sânge sau de secreții nazale pentru măsurarea efectelor.
Iată pe scurt câteva dintre rezultatele obținute:
- scăderea activității factorului de transcriere celulară NF-kB și a nivelului de CRP (proteina C reactivă)
- creșterea numărului de celule T CD4+ în cazul pacienților diagnosticați cu HIV
- creșterea activității de teleomerază
Nu s-au descoperit rezultate replicabile în ceea ce privește nivelul de anticorpi, interleukine, și alți indicatori.
Studiul efectelor pe care meditația de tip mindful o are asupra indicilor de imunitate este abia la început și are cu siguranță loc de îmbunătățire, fiind de luat în calcul și aderența la program și frecvența practicării, sau o mai bună eșantionare a populației în ceea ce privește numărul de femei și de bărbați, o comparație mai riguroasă cu grupuri de control structurate (și nu cu cei aflați în lista de așteptare).
Meditația de tip mindful are totuși efecte confirmate, precum reducerea proceselor inflamatorii, creșteri ale parametrilor de apărare mediată celular și ale activității enzimelor care protejează celulele de îmbătrânire. Există, de asemenea, indicii care susțin efectele pozitive asupra imunității chiar și în cazuri de pacienți cu afecțiuni oncologice. Rezultatele pot avea aplicabilitate atât în domeniul medical, al tratării complexe a afecțiunilor (prin medicație și meditație), cât și în viața de zi cu zi, pentru cei care doresc să doresc să își susțină imunitatea și liniștea sufletească.
Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică este disponibil tuturor asistenților medicali generaliști, moașelor și asistenților medicali din București. Pentru mai multe detalii privind programul de consiliere ne puteți scrie la psihoassist@oammrbuc.ro sau puteți accesa PSIHO-ASSIST: Serviciul de suport și consiliere psihologică telefonică și online pentru membrii OAMGMAMR filiala București
Suntem alături de voi!