Schimbul de noapte
În virtutea vechimii și a treptelor profesionale, asistenților medicali li se atribuie frecvent ture de noapte și ture rotative, experimentând realitatea locului de muncă de 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, schimburi de noapte provocatoare, schimburi de 12 ore, plus schimburi rotative și (pentru mulți) ore suplimentare.
Efecte negative
Efectele negative ale schimbului de noapte nu numai că vor fi prezente în timpul turei, dar se pot manifesta și în ziua următoare. Fie că lucrați în schimbul de noapte sau ture rotative, este posibil să resimțiți câteva efecte care vă pot afecta calitatea vieții:
- perturbarea somnului: oboseală; privarea de somn; igiena proastă a somnului; slaba calitate a somnului; întreruperile ritmului circadian;
- impact psihologic: perturbări ale relației interumane; modificări ale dispoziției;
- probleme de sănătate: infecții; obezitate; diabet; infecții; boli cardiovasculare, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral;
- probleme legate de funcții și funcții generale: satisfacție scăzută la locul de muncă; toleranță mai mică pentru sarcinile de muncă; modificări cognitive (cum ar fi dificultăți de concentrare, vigilență mentală redusă și uitare); abilități perceptive și motorii afectate.
Păstrarea ritmului circadian
Ritmurile circadiene sunt ritmuri umane naturale care controlează multe funcții ale corpului. Munca în schimbul de noapte interferează cu aceste funcții normale de reglementare, care sunt concepute pentru a proteja și promova sănătatea, funcționarea și starea de bine. Principiile care stau la baza variațiilor de ritm sunt: catabolism (descompunere, eliberare de energie) și disponibilitate pentru acțiune în timpul zilei; anabolism (regenerare) și odihnă în timpul nopții.
În timpul somnului, corpul se află într-o stare de repaus și eliberează glucoza stocată pentru funcționarea sistemului nervos central, iar mâncarea în acest timp perturbă sistemul.
Ritmurile circadiene sunt controlate de creier și conduc funcții cheie legate de: digestie; creșterea și repararea celulelor; activitatea sistemului imunitar (de exemplu, citokine proinflamatorii, cum ar fi factorul de necroză tumorală).
Funcțiile cheie sunt reglementate de: fluctuații hormonale (melatonină, cortizol, leptină); temperatura corpului de bază (vârf în timpul zilei și punctul minim pe timp de noapte).
Nivelurile de cortizol reglează axa hipotalamo-hipofizo-suprarenală și sunt asociate cu creșteri ale ritmului cardiac și ale tensiunii arteriale. De asemenea, cresc în perioadele de stres.
Cercetătorii care au studiat dezechilibrul ritmului circadian au constatat niveluri ridicate de glucoză și insulină, un ritm de cortizol inversat, niveluri semnificativ mai scăzute de leptină (rezultând o activitate scăzută și apetit crescut) și o eficiență redusă a somnului. Dacă lucrați în schimburi de noapte, ritmurile circadiene perturbate și ciclurile de somn-veghe sunt inevitabile. Responsabilitățile familiale, în plus față de cerințele de muncă, pot duce la oscilații între somnul de noapte și zi, rezultând perturbări cronice și ritmuri circadiene nealiniate.
Strategii pentru evitarea/atenuarea efectelor negative
Analizele sistematice au demonstrat că un consum moderat de cofeină poate îmbunătăți vigilența și performanța psihomotorie. Cu toate acestea, cofeina poate întrerupe somnul atunci când cei care lucrează în schimbul de noapte doresc să se odihnească. Consumați-o cu prudență deoarece cofeina poate reduce eficiența somnului, durata lui, somnul cu undă lentă și somnul REM. Adulții sănătoși, care consideră că un consum moderat de cofeină mărește vigilența, pot continua acest comportament în condiții de siguranță, dar ar trebui să-l limiteze la una sau două căni de cafea (100 până la 200 mg). Evitați cofeina cu 4 până la 6 ore înainte de somnul planificat.
Un număr de alimente și substanțe ar trebui evitate atunci când lucrați în schimbul de noapte. De exemplu, efectele alcoolului sunt foarte variabile și pot avea un impact asupra funcționării, vigilenței și nivelurilor de oboseală cu mult peste 24 de ore. Rețineți efectele pe care le are alcoolul asupra dumneavoastră și ajustați-vă consumul în mod corespunzător.
În plus, evitați zaharurile și carbohidrații care au un conținut ridicat de grăsimi. Aceste alimente pot avea efecte metabolice, iar oboseala și schimbările de energie fac să devină mai dificilă munca în schimbul de noapte.
Alte strategii pentru atenuarea efectelor negative ale muncii în schimbul de noapte includ asistenții medicali care se susțin reciproc, iluminarea adecvată și activitatea fizică.
Urmați lumina: lumina afectează și controlează (într-o oarecare măsură) ritmurile circadiene, inclusiv secreția hormonală, temperatura corpului central și echilibrul homeostatic al aportului de nutrienți, procesare și cheltuială de energie. Lumina cu lungime de undă scurtă (albastră) și lungimea de undă lungă (roșie) cresc vigilența și performanța pe timp de noapte. Lumina albastră suprimă semnificativ melatonina.
Stați activi: activitatea fizică regulată este puternic asociată cu reducerea comorbidităților și mortalității, îmbunătățirea sănătății mintale, creșterea calității vieții și o mai bună gestionare a simptomelor. Activitatea fizică funcționează împreună cu nutriția pentru a produce beneficii pentru sănătate.