imagine

Tehnologia informației și Comunicațiilor - impact asupra dezvoltării profesiei

Proiectul "E-Nursing: Program de instruire în tehnologia informației a asistenților medicali, în contextul informatizării sistemului sanitar", POSDRU/81/3.2/S/57946, implementat de Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, în parteneriat cu Federația SANITAS din România, Asociația "Centrul Român de Initiațive", An Bord Altranais (Irlanda) și Consejo General de Enfermeria (Spania) cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013" - "Investește în oameni!", prin cursurile de tehnologia informației oferite asistenților medicali răspunde într-un mod eficient unei nevoi reale de completare a competențelor practicienilor din sistemul de sănătate.

În cadrul proiectului au fost instruiți un număr de 4000 asistenți medicali din 29 filiale ale OAMGMAMR, respectiv Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Analiza răspunsurilor oferite de participanți la cursurile TIC în chestionarele de evaluare a cursurilor oferă informații relevante privind nevoia de formare, perspectiva participanților la curs asupra utilității acestuia, gradul de satisfacție privind organizarea și prestația formatorilor, și sugestii privind teme de interes pentru alte cursuri.

În urma participării la cursuri, asistenții medicali au dezvoltat abilități de utilizare a calculatorului, de accesare și utilizare a internetului, de editare de documente, astfel vor putea deveni actori activi ai schimbărilor tehnologice în anii următori.

La întrebările deschise participanții începători au subliniat importanța noii competențe primite în cadrul cursului TIC, a noilor abilități privind impactul asupra muncii de zi cu zi în cadrul sistemului de sănătate. Participanții care aveau cunoștințe de baza privind utilizarea calculatorului au exprimat aprecieri pentru dezvoltarea abilităților pe care le aveau, posibilitatea de a accesa resurse electronice informaționale valoroase privind profesia și de a afla în timp scurt noutăți din domeniul îngrijirilor de sănătate.

Principalele concluzii ale acestei analize sunt:

1. Cursurile au răspuns în foarte mare măsură așteptărilor participanților (peste 70% au oferit scor maxim privind conținutul și obiectivele cursului, metodologia și gradul de satisfacție în raport cu obiectivele de învățare).

2. Cursurile au răspuns punctual unei foarte mari nevoi de formare într-un domeniu nou în raport cu exercitarea profesiei de asistent medical, dar care, prin introducerea sistemului electronic la toate nivelurile serviciilor de sănătate va contribui în mod fundamental la creșterea calității acestor servicii oferite pacienților.

Astfel, proiectul nostru vine în sprijinul angajaților din sistemul medical, asistenți medicali generaliști, moașe, asistenți medicali de farmacie, opticieni medicali, tehnicieni de aparatură dentală, prin cursurile gratuite pentru acumularea de competente și aptitudini pentru a răspunde eficient noilor tendințe și evoluții ale sistemul medical informatizat, asigurând personal calificat pentru schimbările tehnologice din cadrul sistemului.

imagine

Dragi colegi,

Asistenții medicali generaliști, moașele și asistenții medicali sunt expuși frecvent la diverși factori de stres, pentru care în regim obișnuit, au dezvoltat strategii de gestionare.

Cu toate acestea, situația de urgență, cauzată de răspândirea noului tip de coronavirus, accentuează nevoia de mobilizare pe termen lung a tuturor resurselor fizice si psihice, astfel încât strategiile obișnuite ale persoanei de a face față stresului profesional pot fi insuficiente.

De aceea Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala București, a decis organizarea și lansarea Serviciului de suport și consiliere psihologică telefonică și on line - Psiho Assist, începând cu data de 06.05.2020.

Citește mai mult...

Vreau să știu despre...


EMC

Politica privind datele personale