imagine

Tehnologia informatiei si Comunicatiilor - impact asupra dezvoltarii profesiei

Proiectul "E-Nursing: Program de instruire in tehnologia informatiei a asistentilor medicali, in contextul informatizarii sistemului sanitar", POSDRU/81/3.2/S/57946, implementat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, in parteneriat cu Federatia SANITAS din Romania, Asociatia "Centrul Roman de Initiative", An Bord Altranais (Irlanda) si Consejo General de Enfermeria (Spania) cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013" - "Investeste in oameni!", prin cursurile de tehnologia informatiei oferite asistentilor medicali raspunde intr-un mod eficient unei nevoi reale de completare a competentelor practicienilor din sistemul de sanatate.

In cadrul proiectului au fost instruiti un numar de 4000 asistenti medicali din 29 filiale ale OAMGMAMR, respectiv Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita, Botosani, Brasov, Bucuresti, Buzau, Calarasi, Covasna, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Ilfov, Iasi, Maramures, Mehedinti, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Vaslui, Valcea si Vrancea.

Analiza raspunsurilor oferite departicipantii la cursurile TIC in chestionarele de evaluare a cursurilor ofera informatii relevante privind nevoia de formare, perspectiva participantilor la curs asupra utilitatii acestuia, gradul de satisfactie privind organizarea si prestatia formatorilor, si sugestii privind teme de interes pentru alte cursuri.

In urma participarii la cursuri, asistentii medicali au dezvoltat abilitati de utilizare a calculatorului, de accesare si utilizare a internetului, de editare de documente, astfel vor putea deveni actori activi ai schimbarilor tenhologice in anii urmatori.

La intrebarile deschise participantii incepatori au subliniat importanta noii competente primite in cadrul cursului TIC, a noilor abilitati privind impactul asupra muncii de zi cu zi in cadrul sistemului de sanatate. Participantii care aveau cunostinte de baza privind utilizarea calculatorului au exprimat aprecieri pentru dezvoltarea abilitatilor pe care le aveau, posibilitatea de a accesa resurse electronice informationale valoroase privind profesia si de a afla in timp scurt noutati din domeniul ingrijirilor de sanatate.

Principalele concluzii ale acestei analize sunt:
1. Cursurile au raspuns in foarte mare masura asteptarilor participantilor (peste 70% au oferit scor maxim privind continutul si obiectivele cursului, metodologia si gradul de satisfactie in raport cu obiectivele de invatare) .

2. Cursurile au raspuns punctual unei foarte mari nevoi de formare intr-un domeniu nou in raport cu exercitarea profesiei de asistent medical, dar care, prin introducerea sistemului electronic la toate nivelurile serviciilor de sanatate va contribui in mod fundamental la cresterea calitatii acestor servicii oferite pacientilor.

Astfel, proiectul nostru vine in sprijinul angajatilor din sistemul medical, asistenti medicali generalisti, moase, asistenti medicali de farmacie, opticieni medicali, tehnicieni de aparatura dentala, prin cursurile gratuite pentru acumularea de competente si aptitudini pentru a raspunde eficient noilor tendinte si evolutii ale sistemul medical informatizat, asigurand personal calificat pentru schimbarile tehnologice sin cadrul sistemului.