imagine

COST CA 15208 RANCARE: Se cauta solutii pentru imbunatatirea ingrijirilor medicale

Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Filiala Municipiului Bucuresti (OAMGMAMR Filiala Bucuresti) participa impreuna cu Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi la Proiectul "RANCARE - COST Action, Proiect European cu participare internationala de imbunatatire a ingrijirii medicale pentru siguranta pacientului".


O asistenta medicala resimtita ca deficitara de utilizatorii tot mai informati de servicii medicale la nivel international este un subiect important de discutie, care genereaza ingrijorare. Scaderea nivelului ingrijirilor medicale pare sa fie cauzata de reducerea numarului personalului sanitar in multe dintre tarile lumii, in paralel cu cresterea solicitarilor necesare pentru ingrijire in conditiile progreselor tehnologice si imbunatatirii continue a optiunilor de tratament, ceea ce impune un consum mai mare de timp si atentie din partea tuturor profesionistilor in ingrijire. Trebuie avut in vedere ca toate acestea, in afara de rezultatele negative pentru pacient, se asociaza in mod constant si cu o scadere a valorizarii financiare si profesionale a personalului de ingrijire si a organizatiei din care fac parte.


Proiectul COST Action CA 15208 - RANCARE este un proiect european COST (care sprijina cooperarea transnationala intre cercetatorii din Europa), finantat integral din fonduri europene, care se deruleaza in perioada 2016 - 2020 si care si-a propus sa creeze o retea multidisciplinara cu specialisti (asistenti medicali, medici, cadre universitare) din 28 de tari din Europa, la care s-au adaugat specialisti din: SUA, Noua Zeelanda, Australia si Canada, care, folosind experientele din tarile lor si printr-o abordare complexa (medicala, economica, etica si morala), doresc sa gaseasca solutii pentru imbunatatirea ingrijirilor medicale, cu scopul de a creste calitatea actului medical si a raspunde nevoilor pacientilor. Din participantii la proiect s-au constituit patru grupuri de lucru, care, dupa o analiza a cauzelor la nivel multinational trebuie sa dezvolte metode de interventie si solutii rentabile pe care sa le difuzeze celor interesati prin organizare de conferinte, work-shop-uri, cursuri si furnizare de materiale scrise.


Comitetul de conducere, grupul principal si cele patru grupuri de lucru constituite in cadrul proiectului finantat COST (Cooperare Europeana in domeniile stiintei si tehnologiei), RANCARE: "RATIONING - MISSED CARE: An international and multidimensional problem" s-au reunit pentru a treia oara, in perioada 10 - 11 octombrie 2017, la Hotelul ILF din Praga, gazda intalnirii fiind Universitatea Ostrava. La intalnirea care s-a desfasurat pe durata a doua zile au continuat discutiile privind modalitatea prin care pot fi promovate si implementate Politicile Actiunii COST - RANCARE cu scopul de a imbunatati asistenta medicala de baza. In prima zi, 23 de membri au participat la reuniunea grupului principal in cadrul caruia s-au discutat si s-au actualizat progresele inregistrate de toate grupurile de lucru, fiind analizate activitatile desfasurate in cadrul proiectului (Şcoli de formare, Proiecte stiintifice pe termen scurt, etc). Ședinta Comitetului de conducere, prezidata de presedintele proiectului COST - RANCARE, Profesor Evridiki Papastavrou, a avut loc in ziua urmatoare cu 50 de participanti din 26 de tari membre. La sedinta a participat si Dr. Karina Marcus, coordonatorul stiintific al Actiunii RANCARE, care a raspuns intrebarilor participantilor. In cadrul sedintei au fost prezentate, analizate si discutate ultimele informatii privind finantarea curenta a proiectului si au fost stabilite activitatile care se vor desfasura in urmatoarea etapa a grantului.

Dupa incheierea sedintei Comitetului de conducere, in cadrul fiecaruia din cele patru grupuri de lucru (GL) au fost dezbatute proiectele planificate si cele in curs de desfasurare, respectiv: GL1 "Conceptualizarea, aspectele organizationale si metodologice", GL2 "Proiectarea interventiilor bazate pe dovezi", GL3 "Aspectele etice privind optimizarea/imbunatatirea asistentei medicale" si GL4 "Problemele educationale si de formare".


Pentru detalii suplimentare in legatura cu proiectul:
Prof. Univ. Dr. Agripina Rascu
Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti
Str. Dionisie Lupu, nr. 37, Sector 2, Bucuresti
Tel. +40723546435
agrirascu@yahoo.com

As. Med. Lic. Drd. Carmen Mazilu
Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania
Str. Avrig, nr. 12, sector 2, Bucuresti
Tel. 02414441068
secretariat@oammrbuc.roDate de identificare ale proiectului COST Action CA 15208 - RANCARE:
- COST Action CA15208 ( http://www.cost.eu/COST_Actions/ca/CA15208): "Rationing - Missed Nursing care: An international and multidimensional problem" (RANCARE) , 20.09.2016 - 19.09.2020 - European Cooperation in Science and Technology - COST (COST is supported by the EU Framework Programme Horizon 2020): www.cost.eu - Ministry of Education, Research and Youth - National Authority for Scientific Research and The COST Association, Brussels-Belgium - Agripina Rascu, "Carol Davila" University of Medicine and Pharmacy, Bucharest, Romania, COST National Coordinator [RO] - Management Committee (MC) Member [CA15208 RO] to COST Action CA15208, Paraschiva Postolache, "Grigore T. Popa" University of Medicine and Pharmacy, Iasi, Romania, COST National Coordinator [RO] - Management Committee (MC) Member [CA15208 RO] to COST Action CA15208 - Carmen Mazilu, President of OAMGMAMR Bucharest Branch, MC substitute, "Carol Davila" University of Medicine and Pharmacy, Bucharest, Romania, Dr Ovidiu Rusalim PETRIS MC substitute, Grigore T. Popa" University of Medicine and Pharmacy, Iasi, Romania